What is the Importance of Digital Marketing for the Gaming Industry?
What are the Most Common Mistakes in Game Development ?
Oyun Geliştirirken En Sık Yapılan Hatalar Nelerdir
İlk oyun projelerinizi geliştirdiğiniz zamanları hatırlıyor musunuz? Herşeye muhteşem bir hayal ile başlamış fakat sonrasında süreçte bir çok sıkıntılar ile karşılaşmıştınız. Bazılarımız tamda bu noktada artık oyun yapmayı bıraktı, kimimiz bu noktada bir firmaya girip çalışması gerektiğine inandı kimimiz de bu noktada gelişmeye devam edip hayallerinin peşinden gitti. İşte tam da bu sebeplerden dolayı bugün oyun yapmak isteyen ve yolculuğunun başındaki insanlara en azından yapılmaması gerekenleri anlatmak istiyorum. Haydi gelin bugün yapılması gerekenleri bir kenara bırakalım ve asıl yapılmaması gerekenlere biraz odaklanalım.
Oyun Geliştirirken En Sık Yapılan Hatalar Nelerdir diyorsak bu noktada detaylara geçmeden önce yapılmaması gerekenler neler diye sıralamamız gerekirse;
- Hedef Kitleyi Tanımadan Yola Çıkmak
- Rakip Analizi Yapmamak
- Pazarlama Konusunda Çalışma Yapmamak
- Yardım İstememek
- Geri Bildirimleri Dinlememek
- Başkalarının Fikirlerini Kopyalamak
- Aşırı Mükemmeliyetçilik
- Uygulanabilirlikten Uzaklaşmak
- Doğru Bir Oyun Tasarımı Dökümanı Hazırlamamak
- Test Sürecine Özenmemek
- Performans ve Güvenlik Sorunlarını Göz Ardı Etmek
- Lokalizasyonu Önemsememek
Haydi gelin şimdi bu maddelere tek tek detaylı bir şekilde bakalım.
Hedef Kitleyi Tanımadan Yola Çıkmak
Her içeriğimde ısrarla vurguladığım bir konudur hedef kitle konusu. Bu oyunu kim oynayacak? sorusuna cevap aramadan ya da Bu oyunu oynayacak kişiler başka hangi oyunları oynuyor? sorusuna net cevaplar elde etmeden oluşturulan bir oyunun ticari olarak başarıya ulaşması gerçekten çok zordur. Yazımın en başında da belirttiğim gibi evet bizler bir hayali gerçekleştiriyoruz fakat bu hayali gerçekleştirirken bazı istatistiklere ve teknik ihtiyaçlara da uygun bir revize de yapmamız şart. Daha önceki içeriklerimde de verdiğim bir örnek olan korku oyunu türünde bir oyun fikriniz varsa bunu o türü seven insanlara onların sevebileceği formda sunabilmek için o kitleyi tanımak şarttır.
Rakip Analizi Yapmamak
Rakiplerinizin kim olduğunu bilmemek felakete davetiye çıkarmaktır. Sizinkine benzer hangi oyunların olduğunu bilmiyorsanız, onlarınkinden daha iyi bir oyunu nasıl yapabilirsiniz? Hedef kitlenizi analiz ederken bile o kitlenin içerisindeki kişilerin en sevdiği mekanikleri aslında rakiplerinizi analiz ederek ortaya çıkartabilirsiniz. Oyun endüstrisinde rekabet her geçen gün artmakta bu rekabette ayakta kalmak için başarılı olmak ve fark yaratmak gerekiyor. bir düzende fark yaratmanın en kilit noktası o düzeni ve o düzenin içerisindeki ekipleri iyi tanımaktan hatta çok iyi tanımaktan geçer.
Pazarlama Konusunda Çalışma Yapmamak
Her zaman söylerim dünyanın en iyi projesini hazırlayın ancak bunu pazarlayamazsanız bu projenin başarılı olabilme şansı 0! Örneğin muhteşem bir korku oyununuz var ve sektördeki rakiplerinin en iyi mekaniklerine o mekanikleri destekleyecek yeni şeyler katan, muhteşem grafiklere ve seslere sahip, harika bir hikaye akışına sahip bu başyapıt denecek oyunu eğer duyuramazsanız bunu sadece yapanlar olarak sizler ve az sayıdaki oyuncu bilecektir bu da oyununuza da size de zarar olarak yansıyacaktır. Hedef kitlenize nasıl ve nerede ulaşabileceğinizi iyi bilmeniz gerekmekte. Bu kanalları belirledikten sonra stratejiyi doğru oluşturmanız ve bütçenizin bir kısmını pazarlamaya ayırmalısınız. Şansınıza güvenerek ilerlemeyin! Unutmayın stratejiler şansa ihtiyacınızı yok etmek için varlar ve inanın profesyonellikte tam olarak bu noktada başlamakta.
Yardım İstememek;
Evet biliyorum sektördeki profesyonel insanları büyük bir çoğunluğu size yardım etmemeyi tercih edebiliyor ya da yeni rakipler ortaya çıkmasın diye yanlış yönlendirenler bile olduğunu duymadım değil fakat inanın doğru insanlar da mevcut. Bir şeyi tam olarak nasıl yapacağınıza emin değilseniz mutlaka ben ya da benim gibi insanlara ulaşmaya çalışın inanın yalnız değilsiniz. Özellikle uluslararası kaynakları tararsanız size bir çok açık kaynak sunulduğuna şahit olacaksınız bu sebeple İngilizce öğrenerek bu kanalları da araştırmaya çalışın.
Geri Bildirimleri Dinlememek;
Yapılan en büyük hatalardan biri geri bildirimleri dinlememektir. Steam verilerine bakacak olursa bir konseptte oyun üreten firmalar ortalama olarak 3. oyunlarında başarıya ulaşabilmekteler. Peki sizce bu başarının sırlarından biri nedir? Elbette ki bu sırlardan biri oyunlarını satın alan oyuncuların yorumlarını dikkate almalarıdır. Özellikle yapıcı eleştiriler oyunlarınız için altın kıymetindedir ancak bazen kırıcı içeriklerden de çok faydalı geri bildirimler çıkabiliyor. Evet biliyorum kırıcı hatta küfürlü yorumlar moral ve motivasyonunuzu düşürmekte ancak bazen bazı oyuncuların anlatmak istediklerini anlatmada sorunları olduğunu da global analizlerde görmekteyiz. Kullanıcı verilerini analiz ettiğimizde bazı argolu yorumların içerisinde aslında sadece sevmedikleri yönleri vurgulamak olduğu da gözlemlenmiştir. Geri bildirim almanın en iyi yolu oyununuzu ortaya koymak ve insanların oynamasına izin vermektir. Ancak aynı zamanda oyunculardan aktif olarak geri bildirim istemeniz de gerekiyor. Olumsuz bile olsa dürüst geri bildirim istemekten korkmayın. Acı insanı güçlendirir diye bir söz vardır bunu sakın unutmayın, ne kadar profesyonel olursanız geri bildirim sürecindeki verileri o kadar tarafsız değerlendirir ve sürecin size fayda sağlamasını sağlarsınız.
Başkalarının Fikirlerini Kopyalamak;
Oyun sektörünün başındaki en büyük belalardan bir tanesi tam olarak içeriklerin birbiri arkasına kopyalanmasıdır. Özellikle başarılı bir oyun ortaya çıkarttıysanız kısa zaman içerisinde oyununuzun mekaniklerini kullanan fakat telif sorunu da yaşamayacak kadar bir oranda oyununuza göre farklılık sunan oyunları piyasada görebilirsiniz. Ya da daha kötüsü siz bu tarz yollara bulaşıp kopya içerikler oluşturabilirsiniz. Bir geliştiricinin yenilikçi ve pazarlanabilir bir fikrini örnek almanızda bir sakınca yoktur ancak onu kopyalamak etik olarak hem sektörde hem de oyuncu kitlesinde size karşı negatif bir önyargı oluşturacaktır. Bu sebeple sakın hızlı para kazanmak için fikir çalmayın ya da kopyalamayın aksi takdirde zarar görürsünüz.
Aşırı Mükemmeliyetçilik;
Hayallerini gerçekleştirme ve tarih sayfasına bir iz bırakmak her insanın isteyeceği bir şeydir fakat unutulmamalıdır ki bazen bunun olması için çokta mükemmel olmaya gerek yoktur. Aslında bakacak olursanız bugün fenomen haline gelmiş alan bağımsız bir çok ürün mükemmellikten uzaktır. Başarı ekibinizin ve sizin adım adım projeniz için en doğru fikirleri oluşturup onları doğru bir şekilde uygulamanızla ortaya çıkar. Eğer siz her fikri kusursuz bir hale getirmeye çalışırsanız bu size zaman kaybettirecektir ve bu zaman kaybı sizin maddi ve manevi zarara uğramanıza sebep olacaktır hatta genelde oyunun plandan canlıya dönmesine bile engel olacaktır. Önemli olanı unutmayın mükemmel fikir değil konseptinize en uyumlu olan fikir doğru olandır. Aşırı mükemmeliyetçilik bir hastalık gibidir siz siz olun bu duruma düşmeyin.
Uygulanabilirlikten Uzaklaşmak;
Uygulanabilirlikten uzaklaşmak derken aslında kastettiğim şey elinizdeki imkanları ve ekibi göz ardı ederek ortaya çıkarttığınız fikirler ve projelerdir. Örneğin C# programlama diline hakim uniity oyun motorunu kullanan bir ekibiniz olduğunu ve bu ekibin 2D oyunlarda uzmanlaştığını düşünün eğer siz bu ekipten 3D AAA seviyesinde bir oyun yapmasını ve bunu C++ programlama dilini kullanarak Unreal Engine üzerinden geliştirmesini isterseniz bu sizin plan ve projenizin aslında elinizdeki gerçeklikten çok uzak olduğunu gösterir. Unutmamalısınızdır ki elinizdeki imkan ve ihtimaller üzerinden gerçekçi hedefler ile ilerlemek sizin için çok önemlidir.
Doğru Bir Oyun Tasarımı Dökümanı Hazırlamamak;
Oyun tasarımı dokümanının aslında bir oyunun omurgasını oluşturduğunu daha önceki yazılarımda size vurgulamıştım. Oyun tasarımı dokümanı aslında oyununuzun bir bütün hale oluşması ve geliştirme sürecinde o bütüne sadık olmasını sağlayacaktır. Oyun tasarımı dökümanları yolun en başında ne kadar doğru hazırlanırsa hazırlarsın muhakkak ki süreç içerisinde başta oluşturulan limitlerin sınırları içerisinde değişimlere uğramaktadırlar. Eğer siz başlangıçta doğru bir oyun tasarımı dokümanı hazırlayamazsanız ve bu doğruyu ilerleyen süreçte değişimlere uyumlu esneklikle hazırlayamazsanız başarılı bir sonuç elde edemezsiniz. Bu devirde oyun tasarımı dokümanı mı kaldı diyen saçma söylentilere kulak asmayın eşsiz fikirlerinizi projelendirirken bu projeleri başarılı oyunlara dönüştürmenin kilit noktasıdır Oyun Tasarımı Dokümanı bunu unutmayın.
Test Sürecine Özenmemek;
Yazımın en başlarında belirttiğim geri bildirim kısımları ile test sürecini ayırmam bazılarınızı şaşırtmış ya da bazılarınıza saçma gelebilir fakat durun bir saniye aslında anlatmaya çalıştığım şey oyunların geri bildirim sürecinin bir oyuncu tarafından yapılması ile bir profesyonel tester tarafından yapılmasının farkından kaynaklanmakta. Daha önceki içeriklerimde Oyun Testerlarının ne kadar önemli bir role sahip olduğundan bahsetmiş ve bu pozisyonun aslında dümdüz oyun test eden insanlardan değil gerçekten işi bilen insanlardan oluştuğundan ve bu insanların aslında geliştirici ekibin bir parçası olduğundan bahsetmiştim. Evet belki ilk oyununu yapan insanların gidipte profesyonel bir test ekibi oluşturması zor olabilir ama en azından kendi oyunlarını tarafsız olarak inceleyecek ve bunu olabildiğince profesyonel olarak yapabilecek insanlara ihtiyacınız var. Objektif ve detaylı bir test süreci oyununuzun kaderini belirleyen noktalardan olacaktır bunu unutmayın.
Performans ve Güvenlik Sorunlarını Göz Ardı Etmek;
Oyun geliştiricilerinin genelde en çok sorun yaşadıkları nokta teknik ve güvenlik konusunda eksik – kusurlu oyunlar ortaya çıkartmalarıdır. Özellikle geliştirici ekibin performans ve güvenlik sorunlarına fazlasıyla dikkat etmesi gereklidir. Performans ve güvenlik sorunlarına gereken önemin verilmediği oyunlar oyunun başarısız olmasına ve oyunun korsan yollarla oynanmasına sebep verecektir. Özellikle geliştiricilerin kodlarını hızlandırması, algoritmalarını düzgün kurabilmesi, bellek sızıntılarını test etmesi bu süreçte çok büyük önem taşımaktadır. Sorunlu ve güvensiz bir oyunu hiçbir oyuncu oynamak istemez bunu sakın unutmayın.Kod kalitesi karasız ve hatalı oyunları ortaya çıkartır bunu unutmayın.
Lokalizasyonu Önemsememek;
Lokalizasyon yani yerelleştirme adından da anlaşılacağı üzere her türlü ürünün tercümesinin belli bir ülke veya bölgeye uyarlanması işlemidir. Yerelleştirme, hedef pazarda duyulan her şeyin sesini, orijinal olarak o dilde yapılmış gibi yapar. Bir ürün veya hizmetin dünya çapında tanınırlığını ve satışını artırmak için dünya çapında bilinen bir tekniktir. Özellikle oyun projeleri aslında uluslararası pazara sunulan ürünlerdir yani siz kendi ülkenizde ve ana dilinizde bir ürün ortaya çıkarırsanız bunun globalde çok büyük ses getirmesini bekleyemezsiniz. Global başarı için de lokalizasyonun gerçekten kaliteli olmasını sağlamak önemlidir. Kaynak kültürün mutlaka hedef kültürden farklı olduğu gözetilerek işlem yapılmasına dikkat etmek gereklidir, oyuncu olmayan çevirmenlerle çalışmamak önemlidir, son kontrol noktasında testleri uyumlanan bölgenin içerisindeki kişiler ile yapmak size daha doğru test sonuçları verecektir gibi bir çok dikkat etmeniz gereken noktayı atlamamaya özen göstermelisiniz.
Video
Bu konudaki anlattıklarımı dinlemek ve örnekleri inceleyerek ile bu konuyu pekiştirmek isterseniz Türkçe olarak hazırladığım fakat İngilizce alt yazıya da sahip Youtube videomu da izlemenizi tavsiye ediyorum.
Kapanış
Benimle e-mail adresim üzerinden ve web sitemin iletişim bölümünden iletişime geçerek Oyun Geliştirirken En Sık Yapılan Hatalar üzerine sorularınızı bana iletebilirsiniz. Ayrıca bu konuda benden danışmanlık almak için de danışmanlık sayfama göz atabilirsiniz.
Bu yazımda sizlere Oyun Geliştirirken En Sık Yapılan Hatalar Nelerdir? sorusunu sizlere cevaplama çalıştım. Bir sonraki yazılarımda görüşmek üzere.