Video Oyunu Müzikleri
Anakart Ne İşe Yarar? (Donanım 101)
Ses tasarımı nedir? Geleceğin teknolojilerinden bahsediyoruz ama bu teknolojinin sesinden çok da bahsetmiyoruz. O yüzden bu yazımızda teknolojinin vazgeçilmez bir parçası olan, projelere fark katan, filmlerin etkileyiciliğini güçlendiren, oyunlara renk veren ses tasarımlarından bahsedeceğiz.
Ses tasarımı, özellikle dijital ortamda çeşitli formatlardaki ses verilerinin düzenlenip manipüle edilerek dönüştürülmesini ifade bir süreçtir. Film yapımı, televizyon üretimi, radyo içerikleri, video oyunları ve müzik üretimi gibi farklı disiplinlerde yaygın olarak kullanılan ses tasarımı yaklaşımı; seslerin estetize edilmesi ilkesine dayanır. Bu doğrultuda süreç boyunca gelişmiş ses tasarım yaklaşımları uygulanarak kaydedilmiş sesler, müzik ya da yansıma sesler işlenir. İşlenen sesler ise kullanım ihtiyacına yönelik bütünsel seslerin ortaya çıkmasına olanak verir.
Ses Tasarımı Aşamaları Nelerdir?
Ses tasarımı, karmaşık ve detaylı bir işlem olduğundan her biri içerisinde farklı dinamikleri ve tasarım ilkelerini barındıran aşamalara sahiptir. Ses tasarımının öncelikli aşaması, ses ya da müzik projeleri için kullanılacak olan ses formatlarının tespit edilmesi işlemidir. Formatlar tespit edildikten sonra ihtiyaca yönelik en iyi sonuca ulaşmak için ses ve müzik kayıtlarının yapılması gerekir. Tamamen profesyonel ortamlarda yapılan bu kayıtlar, farklı ses biçimlerini bütüncül şekilde bir araya getirerek ihtiyaç duyulan ses dosyalarının ortaya çıkmasına olanak verir. Projelendirme sürecinde hedefe yönelik uygulamalarla ihtiyaca en nitelikli şekilde yanıt verecek seslendirme ve müzik üretimi yöntemlerinden de yararlanılmaktadır.
Ses Tasarımı Tam Olarak Neden Yapılır?
Ses tasarımı, oldukça insani bir içgörüye karşılık gelen duyumuzun hem işlevsel hem de estetik açıdan doyuracak içeriklerin üretilmesi için yapılır. Günlük hayatımızda iletişim için olmazsa olmaz olan ses faktörünü daha etkili kullanmamızı sağlayan bu tasarımı disiplini; sesin yönlendirici, eğitici, sanatsal, iletişimsel ve ticari olmak üzere tüm işlevsel özelliklerinden yararlanabilmemize olanak verir.
Özetle
Ses tasarımı, müzik – dublaj ve görsel tasarımı bitmiş olan işin ses efektleri ve görüntüye göre hareket içeren sesli ögelerin eklenmesi işlemidir.
Ses tasarımında mainstream yayınlarda, kulağa alışkın seslerin kullanılması da önemlidir.
Kulağa alışkın olmayan seslerin kullanımı genelde tercih edilmez.
Kayma, düşme, kapı çalması, telefon çalması, pencere açılması, ortam sesleri, bip tik gibi kısa efektler genel olarak kullanılır. Normal hayatta olmayan başka sesler kombine ve sentez etmek de gerekli olabilir.
Tabii ki, efektlerin senkronizasyonu ve doğru şekilde miksaj edilmesi de profesyonel stüdyoların işidir.
Dublaj stüdyolarında miksaj işlemi ayrı odalarda yapılır. Reklam veya daha butik işler yapan stüdyolarda ise dublajdan sonra ses tasarımı ve miksaj işlemleri görüntü için hızlıca yapılabilir. Genelde acil yayına gönderilmesi gerektiğinden bu işler önceliklidir.
Görüntüye montaj, video departmanı olan dublaj stüdyolarında mümkündür. Projenizin yeni dublajı eski dublajın üzerine, otomasyon ile yapılabilmektedir. Bu da ayrıca bir iştir.
Diğer konulara linke tıklayarak ulaşabilirsiniz!