Yazılımda Alan Seçimi Nasıl Yapılmalı?
Temel Programlama Nedir?
Temel Oyun Geliştirme Aşamaları
Temel oyun geliştirme aşamaları nelerdir? Oyun yapmak istiyorsunuz ancak hangi adımlarla karşılaşacağınız konusunda bir fikriniz yok mu? Korkmayın bu dert sadece sizde yok. Bana sıkça gelen sorulardan biri olan temel oyun geliştirme aşamaları nelerdir sorusunu bu içerikte elimden geldiğince cevaplamaya çalıştım. Oyun geliştirici olmak isteyen bir çok insanın aslında en temel hayali kendi oyununu geliştirebilmektir. Aslında video oyunları çok fazla alanın hatta çeşitli sanat dallarının bir araya gelmesi ile ortaya çıkmaktadır. Aşağıda bu adımları hem tek tek okuyabilir hem de en altta video olarak izleyebilirsiniz.
İçerikler
Fikrin ve Pazar Araştırması
Bir oyunu geliştirmeye başlamadan öncelikle ihtiyacımız olan şey bir fikirdir. Benzersiz ve ilgi çekici bir fikir, tüm projenin temelini oluşturur. Oyun yapımcıları genellikle bir çok farklı kaynaktan beslenirler. Bu aşamada fikrinizi adım adım kavramsallaştırmalı ve oyununuzun en temelini oluşturmalısınız. Oyun kavramı belirlendikten sonra, kapsamlı pazar araştırması ve analizi yapmak şarttır. Bu adımda oyununuz kime satacağınızdan tutun trendleri, talepleri, oyuncuların tercihlerini vb. tüm önemli doneyi anlayıp oyunun nasıl yapılanması gerektiği de ortaya çıkacaktır.
Tasarım ve Dokümantasyon
Bir oyun tasarlamak aslında oyunu çizmek değil oyunu kurmaktır. Bir oyunun temelinde yatan her türlü irili ufaklı detay tam olarak bu adımda gerçekleşir. Tasarımcılar, sanatçılar, yazılımcılar yani ekibiniz içerisindeki tüm departmanlarda çalışan kişiler bu tasarım dökümanına dayanarak işlerini yapacaklardır. Bu sebeple aslında oyun geliştirmenin en önemli noktası fikir aşamasından sonra tam olarak bu noktadır. Bu konuyu daha detaylı alacağım bir içeriğim olacak hiç merak etmeyin.
Oyun Motoru Seçimi
Temel Oyun Geliştirme Aşamalarında bir sonraki adım ve bir oyunun oluşması için bir oyun motoru temel görevi görür. Bu sebeple oyunun ihtiyaçlarını karşılayacak ve ekibinize en uygun olacak oyun motorunu iyi seçmeniz gerçekten çok önemlidir. Oyun motoru seçimi nasıl yapılmalı konulu videoma hemen aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Prototipleme
Prototipleme, tam üretime başlamadan önce fikirleri test etmek için çok önemli bir adımdır. Bu adımda oyunun tüm temellerinin fikirlerinin oluşması adına ilk denemeler oluşturulur. Prototipleme aşamasında hem mekaniklerdeki bir çok sorun hem de tasarım hataları ortaya çıkar ve hızla çözüme kavuşur.
Sanat Oluşturma
Bir oyunun nasıl gözüktüğü o oyunun kaderini direkt olarak etkileyecektir. Bir oyunun sanat tasarımı oyunun hikayesinin ve yapısının temellerine dayanır ve tam bir bütünlük bu sayede oyuncuya doğru bir şekilde aktarılır. Grafikler, animasyonlar, 3D modeller, dokular ve görsel efektler tam olarak bu aşamada ortaya çıkartılır. Bu aşamanın en temel ve önemli noktası her zaman yaratıcılık ve tekniğin bir arada kullanılmasıdır bu atlanmamalı.
Level (Seviye) Tasarımı
Level yani seviye tasarımı, oyun aşamalarının düzenini, yapısını, zorluk seviyesini ve nasıl ilerleyiceğini belirler. Level tasarımcıları, oyun tasarımcıları ve sanatçılarla yakın bir işbirliği içinde çalışırlar ve oyunun direkt olarak yapılanmasında çok önemli bir rol üstlenirler., Hız, zorluk ve hikaye anlatımı gibi faktörleri dikkate alınarak oyunun her seviyesi bir bütünlük içerisinde bu adımda düzenlenir.
Kullanıcı Arayüzü ve Deneyim Tasarımı
Sanırım bu konu benim Youtube kanalımda en çok ele aldığım ve önem verdiğim konu. Kullanıcı arayüzü (UI) ve kullanıcı deneyimi (UX) tasarımı, sadece başarılı bir oyunun değil tüm yazılım projelerinin hatta tüm ticari girişimlerin de başarısını direkt olarak etkilecek çok önemli bir adımdır. Daha detaylı olarak bu konuları oyun özelinde de inceleyeceğim bir video hazırlayacağım ancak şunu rahatlıkla söyleyebilirim bir oyunda hemen hemen etkileşimde olduğunuz bir çok şey bu adımda şekillenmekte.
Geliştirme
Geliştirme aşaması videoda üzerinde en en az durduğum ancak bu işin en temel taşıdır. Oyun motoru seçimine göre planlanan kodlama diline uygun olarak kodlama yapılır ve oyun hayat bulur. Bu aşama, kodlama ve ooptimizasyonun, mekaniklerin, Uı arabirimlerin, yapay zekanın vcanlandığı adımdır. Başarılı programlama becerileri, problem çözme yetenekleri ve performans optimizasyonu bu konuda çalışanlarda bulunması yeteneklerdir.
Ses Tasarımı
Temel Oyun Geliştirme Aşamaları arasında en önemli adımlardan biri de hiç şüphesiz ses tasarımıdır. Ses Tasarımı bir oyunun etkileyiciliğinin arttırarak oyunun atmosferinde direkt bir rol oynar. Ses efektleri, müzik, seslendirme ve çevresel sesler tam olarak bu adımda oluşturulur. Ayrıca oyunda kullanılacak müzikler de bu adımda seviyelere ve hikayeye uygun olarak oluşturulur. Aslında ses tasarımcılar tüm yaptığımız işin etkileyiciliğini daha da arttırmak için çok büyük önem taşımaktadır ve ekiple bir bütün olarak çalışmalıdır.
Test, Yerelleştirme ve Çeviri
Temel Oyun Geliştirme Aşamaları arasında bir diğer adım Test ve yerelleştirme aşamasıdır. Günümüzün küresel oyun pazarında, yerelleştirme ve çeviri daha geniş bir kitleye ulaşmak çok büyük bir önem taşımaktadır. Global pazardaki başarının kilit noktalarından ve pazarlama kısmındaki en önemli silahlardan biri yerelleştirmedir. Temel Oyun Geliştirme Aşamaları içerisinde en son adımda testlerdir. Oyunun kalitesini ve istikrarını sağlamak için doğru kişilerle testler yapmak çok önemlidir. Temel Oyun Geliştirme Aşamaları Nelerdir videomda bu konuya detaylıca değindim bilginiz olsun.
Video
Bu içeriğimin de sonuna geldik arkadaşlar. Benimle iletişime geçmek için buraya tıklayabilirsiniz.