Temel Oyun Geliştirme Aşamaları Nelerdir ?
Oyun Tasarımı Nedir? Oyun Tasarımcısı Ne İş Yapar?
Temel Programlama Nedir ?
Temel Programlama Nedir ? Temel programlama bir yazılımcının yazılıma başlayabilmesi açısından bilmesi gereken herşeyin temelinin öğretildiği ve bu temel teorik eğitimin pratiğe dökülmesine yardımcı olan üniversitelerin ilgili bölümlerinde bir dönem olarak anlatılan bir temel yazılım dersidir. lında video oyunları çok fazla alanın hatta çeşitli sanat dallarının bir araya gelmesi ile ortaya çıkmaktadır. Aşağıda bu konuyu hem okuyabilir hem de en altta video olarak izleyebilirsiniz.
İçerikler
Giriş ve Konuya Başlangıç
Temel programlama yazılım öğrenmek isteyen bir yazılımcı adayının konuya başlaması gereken noktadır. Aslında üniversitede bir koca dönemde anlatılan konuyu burada birkaç satırda anlatabilmek neredeyse imkansız bu sebeple en azında bu içerik ile planım konunun ne olduğunu sizlere anlatmak ve nasıl öğreneceğinizi açıklamak.
Bu ders sayesinde bilgisayarın tarihçesini, çalışma mantığını ve yazılıma girişi öğreneceksiniz ve bu ders sayesinde ezbere iş yapmak yerine işin temelini öğreneceksiniz. Temelini öğrenmeniz yeni bir alana geçişi de inanılmaz hızlandıracaktır bilginiz olsun. Bu ders size veri yapıları konusunun temelini öğretecek, İşleçler, Koşul ve Yineleme Deyimleri de bu ders sayesinde öğrenilecektir.
Yazılıma Dille Başlama Hatası
Arkadaşlar hepimizin defalarca karşılaştığı bir şeydir şu dille yazılıma başla diyen ya da falanca dili öğrenicem ne yapayım diyen insanlar. Arkadaşlar sakın ama sakın yazılıma bir dil öğrenerek başlamayın çok büyük bir hata yaparsınız. Eğer amacınız sadece bir alanda ezbere iş yapmaksa tabii ki birşey diyemem ancal ben yazılımcı olacağım gerçekten dediğiniz anda Temel Programlama ve Algoritma ile konuya başlamanız gerekiyor.
Yazılım sorun çözmek üzerine kurulu bir yapıdır ve bu çözümün metodları için Algoritma yani çözüm yolunu geliştirecek mantığı kurmak şarttır. Temel programlama ise algoritmasını kurduğumuz sorunun artık çözümünü üretmemizi sağlayacak yazılımı hazırlamamızın temelidir. Eğer ezbere bu adımı atlarsanız ileride alan değiştirmeniz gerektiğinde ya da alanınız içerisinde farklı uzmanlıklarla gelişmek istediğinizde işiniz çok çok zorlaşacak hatta çoğunlukla imkansızlaşacaktır. Bu sebeple yazılıma sakın bir dil öğrenerek başlamayın.
Alan Bağımsızlaşma ve Ezberden Uzaklaşma
Alan bağımsızlaşma nedir öncelikle size onu anlatmak isterim. Alan bağımsızlaşmak aslında temelde yine bir alanda uzmanlaşmak ancak ilerleyen dönemlerde farklı alanlara geçiş yapma gerekliliği oluştuğunda o alanlara da gerekli yazılım dillerini öğrenerek geçiş yapmak demektir. Aslında temel programlama tam olarak bu noktada bizlere yine önemini göstermekte. Eğer temel programlama bilginiz sağlam şekilde oluşturulmuşsa ve algoritma kurarken ya da veri yapılarını incelerken sorun yaşamıyorsanız emin olun yeni bir alana hızla yönlenebilirsiniz.
Peki bu yeni alana yönelmek bizlerin ne işine yarayacak. Öncelikle ihtiyaç halinde farklı departmanlarda da görev alabilme özgürlüğünü ve dolayısıyla daha değerli bir çalışan olmanızı sağlayarak işinizde yerinizi sağlamlaştıracaktır. Sonrasında ise kendi başınıza bir proje geliştirirken kesinlikle bir çok tıkanıklık noktasını aşmanızı sağlayacaktır.
Hangi Konu Başlıklarını İçerir
Peki bu konu yani Temel programlama hangi ünitelerden oluşmaktadır? Aşağıda vermiş olduğum başlıkların her biri bir ünite olup aynı zamanda araştırmalarınızda kullanılmak üzere bir anahtar kelimedir.
- Bilgisayar ve Programlamanın Gelişimi
- Bilgisayarda Veri Saklama
- Bilgisayarda Veri İşleme
- İşlemci Mimarisi
- Programlamada Temel Kavramlar Temel Yazılım Dillerine Giriş
- Algoritma
- Yüksek Seviye Programlama Dilleri
- Veri Tipleri ve Tanımlamaları
- İşleçler, Koşul ve Yineleme Deyimleri
- Diziler, Göstericiler ve Dizgiler
- Fonksiyonlar
Donanım Bilgisinin Önemi
Bir yazılım yazdığımızda hangi alan ya da uzmanlıkta olursak olalım bir sistemin içerisinde bu yazılımı çalıştırmamız şarttır. Eğer biz yazılımcı olarak donanım bilgisine sahip olamazsak başarılı optimizasyona sahip yapılar oluşturamayız. Sadece temiz kod yazmak ya da hızlı algoritmalar kurmak bizi sonuca götürmez. Donanım mimarisi bilmek bu sebeplerden dolayı çok önemlidir ve yine Temel Programlama dersinde bir bölümde mutlaka anlatılır.
Konunun Özeti
Konuyu özetleyecek olursak temel programlama nedir sorusunun cevabı aslında temel programlama bir derstir ve bu ders bütünü içerisindeki konular sizlerin yazılımcı olması için sağlam temeller oluşturmanızı sağlar.
Video
Benimle iletişime geçmek için buraya tıklayabilirsiniz.