Growth Hacking ve Growth Hacker Nedir?
Oyun Tasarımcısı
- Temel Tasarım İlkeleri Nelerdir?
- Temel Tasarım Elemanları ve İlkeleri Nelerdir?
Temel tasarım ilkeleri stüdyo sanatlarının temel unsurlarını oluşturur. Tasarım ilkeleri, sanatçıların ve tasarımcıların eserleri oluşturmak için kullandıkları kural ve ilkelerdir. Sanatçılar bu ilkeleri, eserlerini oluşturma amaçlarını etkili bir şekilde hedef kitlelerine iletmek için kullanır.
Temel tasarımın ilkelerini anlamak için, öncelikle iki kavramla ilgilenmelisin, bunlar görsel dil ve tasarım kavramlarıdır.
Görsel Dil
Görsel dil, görsel sembol ve nesneler ile iletişim kurmak anlamına gelir. Kişi belirli bir şekilde düşündürmek için renkler, çizgiler ve şekiller gibi şeyler ile etkilenir. Tasarımın vermek istediği nihai hedefi tamamlamak için, görsel dilin nasıl çalıştığını anlamak önemlidir.
Tasarım
Her yeni elektronik cihazda veya bir kıyafette öne çıkan şey tasarımın kendisidir. Ancak, tasarım ilkeleri söz konusu olduğunda, “tasarım” terimi çok özel bir tanımlamaya sahiptir.
Bu durumda tasarım, belirli bir amaç ile bileşenlerin seçilmesi ve düzenlenmesi sürecidir.
Temel Tasarım Elemanları ve İlkeleri
Sanatçılar, yarattıkları eserlerde evrensel bir standart oluşturmak için temel tasarım elamanları ve ilkelerini kullanırlar. Temel tasarım elemanları ve ilkeleri, bir sanat eserinin başarılı mı başarısız mı olduğunu belirlemek için de kullanılır.
Temel Tasarım İlkeleri Nelerdir?
Kontrast
Tasarımdaki farklı elemanların farklılıklarının vurgulanmasını sağlayan ve/veya bu elemanlarının aralarında denge oluşturan kombinasyonlardır.
Vurgu
Bir tasarımda odak noktası oluşturur. Dikkatleri tasarımın en önemli gördüğümüz kısmına çekmemizi sağlar.
Denge
Bir tasarım prensibi olarak denge, tasarımı oluşturan parçaların tanımlı ve estetik bir biçimde yerleştirilmesidir.
Hareket
Sanatçının, gözü bir kompozisyonun içine, çevresine yada kompozisyona doğru yönlendirmesinin yoludur. Görsel bir imajda hareket, objeler imajın içinde hareket ediyormuş hissiyatı uyandırdığında ortaya çıkar.
Boşluk (Mekan-Alan)
Bir sanat çalışmasının içindeki yada çevresindeki boş alan yada yüzeydir. Boşluk(Mekan) iki boyutlu yada üç boyutlu olabileceği gibi, negatif ve/veya pozitifte olabilir.
Hiyerarşi
Görsel hiyerarşi, insan gözünün gördüklerini algılama düzenidir. Bu düzen ise algı alanı içerisindeki formlar arasında bulunan görsel kontrastla oluşur.
Örüntü
“Bir düzen ve yineleme içerisindeki iki ya da üç boyutlu nesneler topluluğudur.” Örüntü, tasarım elemanlarının planlı yada rastgele tekrarlar halinde yerleştirilmesiyle, yüzeylerin yada resimlerin kalitesini artırmak için kullanılır.
Ritim
Elemanların-renklerin, şekillerin, formların, mekanların-boşlukların ve dokuların görsel hareketlerinin tekrarıdır.
Proporsiyon (Orantı)
Bir tasarımdaki çeşitli elemanların, göreceli boyut ve ölçeklerine göre kendi aralarında ve parçalarla bütün arasında bulunan oranlarıdır.
Uyum
Bütün bir kompozisyonun ahengi-armonisi demektir. Kompozisyonun parçaları bütüncül bir görsel tema gibi çalışır.