Ses Tasarımı Nedir?
Prompt Engineering Nedir ?
İçerikler
Anakart Ne İşe Yarar? Anakart, bir bilgisayarın işlemci , bellek , sabit disk – ssd ve ekran kartı gibi bileşenleri arasında bağlantı kurmasını sağlar. Alında tüm parçaların birbirleri ile olan iletişiminin kaynapıdır da diyebiliriz. Farklı tür ve boyutlardaki bilgisayarlara uyacak şekilde tasarlanmıştır. Her anakart türü, belirli işlemci ve bellek türleri ile çalışmak üzere tasarlanmıştır. Her anakart her işlemci ve bellek türüyle uyumlu çalışmayabilir. Özellikle son dönede sürekli olarak gelişen ve değişen teknoloji ile birlikte işlemci mimarileri anakart yongalarının sürekli yenilenmesine sebep olmaktadır. Sabit diskler çoğunlukla evrenseldir ancak onlarda özellikle SSD devrimi ile birlikte sürekli gelişmekte, hızlanmakta ve dolayısı ile sürekli değişmekte.
Anakartın en temel görevlerini sıralarsak:
- Güç kaynağından gelen gücü güç gerektiren tüm bileşenlere dağıtır ve güç dağıtımı yapar.
- BIOS sayesinde işlemlerin yürütülmesini sağlar.
- Diğer bileşenlerin birbiri ile iletişim kurmasını sağlar.
- Veri akışı sağlar.
- Bileşenler arasında uyum sağlayarak sistemden alınacak maksimum performansı size sunar. Bir bilgisayar parçası bir başka parça olmadan düzgün çalışmayabilir. Bu nedenle uyumlu olmaları gerekir.
- İçerisinde bulunan entegreler aracılığı ile parçaların güvenliğini ve optimizasyonunu sağlar.
Anakart Ne İşe Yarar? sorusuna temel bir cevap verdiğimize göre şimdi detaylara geçebiliriz.
Anakartın Tarihçesi Nedir?
Modern anakart, ilk bilgisayarlardan çok daha önce keşfedilmiştir. İlk bilgisayarlar, daha basit makinelerdi ve şu anda olduğu gibi aynı anda birçok işlemi koordine etmelerine gerek kalmıyordu.
Ancak 1981 yılında IBM, “kişisel bilgisayar” anlamına gelen Personal Computer adlı bir bilgisayar türünü piyasaya sürünce bu durum değişti. Günümüzde masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar için kullandığımız PC kısaltması da buradan geliyor. Bu bilgisayarların işlemlerini kontrol etmesi ve düzenlemesi için bir şeye ihtiyaç vardı. Bunun üzerine bu boşluğu doldursun diye IBM ilk anakartı geliştirdi.
İlk başta, bu bileşen ”planar” olarak adlandırıldı, ancak daha sonra birçok ad değiştirdi. Son olarak ise anakart olmasına karar kılındı. Bu kelimeyi seçme sebepleri ise anakartın diğer tüm bilgisayar bileşenlerine “ana” yani anne gibi davranıp hepsiyle etkileşim içinde olmasından dolayıydı.
Anakartın Özellikleri Nelerdir?
Anakart Özellikleri; Anakartlar bilgisayarın çalışmasında işe yarayan çok fazla özelliği bulunuyor. İşlemcinin sistem yolu anakart üzerinde bulunuyor. Bilgisayar bileşenlerinin aynı frekansta kalmaları amacıyla sinyal saat üretimi de anakart tarafından yapılıyor.
Anakartın üzerinde bellek yongaları bulunuyor. Bir anakart üzerinde yüksek miktarda sistem depolama alanı bulunuyor. Bu sayede üzerinden yüksek miktarda veri akışı sağlayabiliyor.
Ayrıca parçaların birbirleriyle iletişim kurmalarını sağlamak için anakart üzerinde yonga setleri ve sistem slotları yer alıyor.
Anakart Ne İşe Yarar? konusuna devam edecek olursak;
Anakart Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?
Anakart neye göre seçilir? Anakart bilgisayarın omurgası konumunda bulunuyor. Bilgisayarın tüm bileşenleri ve çevre birimlerinin ona bir bağlantılıdır. Standart anakartlar kullanıcıların çoğunluğunun bağlantı ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlanıyor. Ancak USB-C ya da Thunderbolt gibi bağlantı noktaları arıyorsanız o zaman anakartın detaylı özelliklerini kontrol etmeniz gerekiyor.
İşlemci ile arasındaki bağlantıyı sağlayan soket de bir anakart için önemli noktalardan biri olmakta. Her yeni nesil işlemcide genellikle yeni soket de tasarlanıyor. Bu nedenle anakartın soket düzeyine de dikkat etmeniz gerekiyor. Anakart seçimi yaparken boyutu da dikkat edilmesi gereken özellikler arasında yer alıyor. Dizüstü ve masaüstü bilgisayarlar için farklı boyutlarda anakartlar bulunuyor. Bunun dışında anakartın piyasadaki en güncel versiyonu olup olmadığını kontrol etmeniz gerekiyor. İşlemciler güncel versiyondaki anakartları desteklediği için yükseltilmesine de izin veriyor.
Anakart seçimi, bilgisayarların performansında önemli rol oynar. Çünkü anakart, bilgisayardaki işlemcilerin, belleklerin ve bilgisayarın daha birçok parçasının potansiyellerini ortaya çıkarıp en iyi şekilde kullanılmasına katkı sağlar.
Anakartı halihazırda olan modeller arasından seçmek ve sizin için en uygun, en doğru olanı bulmak zor bir iş. Bu seçimi kolaylaştırmak için dikkat edilebilecek birkaç ana madde var. Genellikle bilgisayar toplarken kısıtlı bir bütçe sahip olanlar anakart fiyatından tasarruf etmeye çalışırlar. Ucuz anakart her ne kadar cazip ve hesaplı görünse de yetersiz veya uyumsuz bir anakart modeli aldığınız zaman ilerleyen zamanlarda büyük sorun yaratabilir. Diğer bir deyişle kaş yapayım derken göz çıkartabilirsiniz.
Dilerseniz anakart seçerken dikkat edilmesi gereken noktalara beraber göz atalım.
- Kullanım amacı
- İşlemci ve anakart uyumu
- Kasa ve anakart uyumu
- RAM ve anakart uyumu
Anakart Ne İşe Yarar? ile alakalı konumuzun sonuna gelirken anakartın içerisinde bulunan ve çok merak edilen bir sorunun daha cevabını vermek isterim.
Bios Nedir?
Anakart bileşenleri arasında en önemlilerinden olan Bios, ROM bellekte saklanan kalıcı bir yazılımdır. Anakartın çeşitli özelliklerini kullanmamızı sağlayan donanım, sistem ve yazılımlar arasındaki bağlantıyı kurar. Her anakartın üzerinde bir bios vardır. Anakart, bu bios sayesinde bilgisayarı açar ve işlemlerini yürütür.
Sıkça Sorulan Sorular!
1- Anakart çok önemli mi? Evet Anakart çok önemliş bir parçadır!
2- Anakartın iyi olması ne işe yarar? Anakartın iyi olması sisteminizde bulunan parçaların çok daha stabil ve doğru çalışmasını sağlar.
3- Anakart fps ye etki eder mi? Direkt olarak bununla ilgili bir veri ya da çalışma olmamakla beraber yıllar içinde edindiğim tecrübeler bana anakartın uyumu arttırması kaynaklı ufak FPS etkileri yaptığını göstermekte.
4- Anakart arızalı ise ne olur? Anakartınız arızalı ise cihazınız açılmaz ve en yakın teknik servise başvurmanızı öneririm.
5- Telefon Anakart Ne İşe Yarar? Aslında mantık aynıdır ancak yapısal olarak ciddi farklılıkları mevcuttur.
Özetle
Bu yazıda Anakart Ne İşe Yarar? sorusuna cevap vermeye çalıştım. Modern bilgisayarlarda Anakartın ne kadar önemli bir bileşen olduğunu hep beraber anlamış olduk. Artık Anakart Ne İşe Yarar? sorununun cevabını biliyoruz. Bir sonraki içeriklerde görüşmek üzere hoşçalakın beni sosyal medya hesaplarımdan takip etmeyi unutmayın!